TV Renk Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Mümkün olan en iyi görüntüyü elde etmek için TV'nizi kalibre edin!

TV renk kalibrasyonu, bir TV’nin renk üretimini standart renk desenlerine uyacak şekilde ayarlama işlemidir.

Genel olarak, TV’nizdeki renkler üretim sürecinde kalibre edilir. Ancak, TV’nizin renk yoğunluğu kalibrasyon gerektirerek zamanla solabilir.

Benzer şekilde, önceden ayarlanmış renk ayarları görüntüleme tercihlerinize uymuyorsa, TV renklerini manuel olarak ayarlamak yardımcı olabilir. Kendiniz kalibre etmek için TV’nizde birkaç renk ayarı yapabilseniz de, daha yüksek bir renk hassasiyetine ulaşmak için profesyonel bir kalibratöre ve kalibrasyon programına ihtiyaç duyabilirsiniz.

TV Renk Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Kalibrasyon işlemine başlamadan önce TV’nizden ideal bir mesafede olduğunuzdan emin olun. Oturma pozisyonunuzu ayarlayın ve uygun görüş açısını koruyun. Ayrıca, odanızın aydınlatmasını izlemenize en uygun şekilde ayarlayın.

Benzer şekilde, kalibrasyon işlemine başlamadan önce bazı eko çözüm özelliklerini ve grafik son işleme işlevlerini kapatmanız gerekir. Burada renk kalibrasyonu için Samsung TV’yi örnek olarak göstereceğiz.

  1. TV uzaktan kumandanızdaki Ana Sayfa düğmesine basın ve Ayarlar’a dokunun.
  2. Genel’e gidin
  3. Eko Çözüm’e dokunun.
  4. Arka arkaya Ortam Işığı Algılama, Enerji Tasarrufu Modu ve Hareketli Aydınlatmayı kapatın. Bu özelliklerin açılması, TV’nin parlaklığını odanın parlaklığına göre ayarlayarak kalibrasyon sürecini engelleyecektir.
  5. Bundan sonra, grafik son işlemeyi devre dışı bırakmak için Resim ayarlarını açın. Etkinleştirilirse, TV’nizin renk ayarlarıyla çakışabilirler.
  6. Uzman Ayarları’na dokunun.
  7. Resim Netliği Ayarlarını seçin.

TV Renk Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Şimdi, kalibrasyon sürecini başlatma zamanı. En uygun çalışma ortamında, aşağıda tartışılan ayarlar TV renklerinizi doğru şekilde kalibre edebilmelidir.

Not: Aşağıda renk ayarları için kullanılan terimler, TV üreticinize bağlı olarak değişebilir.

Birkaç basit ince ayar, TV’nizden en iyi görüntüyü almanızı sağlayabilir.

En Boy Oranı

Her şey sırayla. TV’nizin en boy oranını (resim boyutunu) uygun şekilde ayarlamalısınız. En boy oranının yanlış ayarlanması, yalnızca görüntüleri bozmakla kalmaz, aynı zamanda renk doğruluğu ile ilgili sorunlara da yol açar.
resim boyutu standart 1

Örneğin, 16:9 standart bir ekran panelinde en boy oranını 4:3 olarak ayarlamak, gerçek renk hassasiyetini göstermez. TV’nizde bulunan standart değere ayarlamanızı öneririz.

Resim modu

Modern akıllı TV’lerde genellikle 4 görüntü modu vardır — Standart, Dinamik, Doğal ve Film. Her mod, TV ekranınızda farklı bir renk üretimi sunar. Görüntüleme deneyiminize en uygun olanla değiştirebilirsiniz. TV’ler daha çok program ve film akışları için olduğundan, onu Film veya Sinema moduna ayarlamanızı öneririz.

Renk Sıcaklığı/Ton

Renk sıcaklığı, görüntülerin TV ekranınızda ne kadar sıcak görüneceğini tanımlar. Sıcak seviyeleri ne kadar arttırırsanız, resim o kadar sarımsı görünecektir. Bunu Soğuk veya Standart olarak ayarlamanızı öneririz.

Renk doygunluğu

Doygunluk, görüntülerdeki renklerin saflığını ve yoğunluğunu tanımlar. Ne çok yüksek ne de çok düşük ayarlanmalıdır. Her iki durumda da doğru renkleri algılamakta sorun yaşarsınız. Yarım seviyeye ayarlamanızı öneririz.

Parlaklık

TV’nizin parlaklık düzeyi yalnızca izleme tercihinize ve odanın parlaklığına bağlıdır. Optimum ayarlar istiyorsanız, bunu %50’ye ayarlamanızı öneririz. Gündüz ve gece ışıklarında en iyi sonucu verecektir. Ancak, karanlık bir odada ışıklar kapalıyken izlerken buna göre ayarlamanız gerekir.

Arka Işık

TV Renk Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Bu yine odanızdaki ışık yoğunluğuna bağlıdır. Daha yüksek seviyelere ayarlarsanız, ekran panelinizin arkasındaki LED şeritleri daha parlak parlar ve bunun tersi de geçerlidir. Çok yüksek ayarlamak, TV’nizin güç tüketimini artıracaktır. Odanızın ambiyansına göre ayarlamanızı öneririz.

Zıtlık

Parlaklık, bir görüntünün daha karanlık bölümlerinin parlaklığını artırmakla ilgilenirken, kontrast, görüntülerin daha parlak bölümlerinin parlaklığını artırmakla ilgilenir. Ne çok yüksek ne de çok düşük ayarlanmalıdır. İdeal olarak %70 kontrast oranını tercih ediyoruz.

Bir göz atabilirsiniz: TV Renk Bozulması Nasıl Onarılır?

Keskinlik

Keskinlik, görüntülerdeki renk derinliğini tanımlar. Keskinlik seviyesini ne kadar yükseğe ayarlarsanız, görüntü pikselleşmesi (bulanık ve belirsiz kenarlar) o kadar yüksek olur. Genellikle %0 olarak ayarlamayı tercih ederiz. Ancak görsellerde biraz detaylandırma istiyorsanız %10’a kadar çıkabilirsiniz.

Renk Tonu (G/R)

Renk tonu, görüntülerdeki kırmızı ve yeşil renklerin yoğunluğunu tanımlar ve TV’nizde yeşil ekran veya kırmızı ekran sorunu olmadıkça her zaman sıfıra ayarlanmalıdır.

Beyaz dengesi

Beyaz dengesi, TV’lerde RGB renk modelini tanımlar. R, G ve B’nin kazanç ve ofset değerleri her zaman sıfır olmalıdır. Uygun olmayan şekilde ayarlamak beyaz dengesini değiştirir ve görüntüler daha kırmızı, yeşil veya mavi görünür.

Kontrast Geliştirici

Kontrast Geliştirici, odanızın aydınlatma durumuna göre kontrast seviyelerini otomatik olarak değiştiren bir işlevdir. Aynı zamanda bir tür eko çözüm özelliğidir. Kapatmanızı öneririz.

Gölge detay

Gölge detayı işlevi, görüntülerin daha karanlık kısımlarında detaylandırmayı artırma veya azaltma ile ilgilenir. Sıfırı tamamlamak için ayarlanmamalıdır. Daha yüksek seviyelere de ayarlanmamalıdır. Bunu yaklaşık %30-40 olarak ayarlamanızı öneririz.

Gama

Gama değeri, görüntülerde gölgenin ne kadar parlak veya mat görüneceğini belirler. En iyi akış deneyimi için genellikle 2,2 gama değerini tercih ederiz.

TV renk kalibrasyonu şimdi tamamlanmıştır.

2022 modelinden sonraki Samsung TV’lere sahipseniz, kalibrasyon işlemini gerçekleştirmek için SmartThings uygulamasını da kullanabilirsiniz. SmartThings kullanarak TV renginizi nasıl kalibre edeceğinize ilişkin Samsung’un bu ayrıntılı kılavuzunu okuyabilirsiniz.

TV’de Resim Ayarları Nasıl Sıfırlanır?

Renk ayarlarını karıştırdığınızı düşünüyorsanız, resim ayarlarını sıfırlayabilir ve üreticiden gelen varsayılan renk değerlerini kullanabilirsiniz.

  1. Ayarlar > Resim’i açın.
  2. Uzman Ayarları’na dokunun.
  3. Resmi Sıfırla’yı seçin.

Oyun oynamak için en iyi renk ayarlarını arıyorsanız, oyun oynamak için en iyi TV ayarları hakkındaki kapsamlı kılavuzumuza başvurabilirsiniz.

Manuel kalibrasyon işleminden memnun kalmazsanız, TV’nizdeki renkleri kalibre etmesi için bir profesyonel de tutabilirsiniz.

Profesyoneller, ekranınızdan en iyi şekilde yararlanmak için kolorimetre ve X-Rite ColorMunki gibi gelişmiş cihazlar kullanır. Ayrıca TV’nizi bir bilgisayar sistemine bağlayarak kalibrasyon yapabilirler.

TV Renk Kalibrasyonu Hakkında Sık Sorulan Sorular

TV renk kalibrasyonu ne demek?

TV renk kalibrasyonu, bir televizyonun ekranının doğru renkleri gösterebilmesi için ayarlarının yapılması sürecidir. Bu süreç, TV’nin renk, parlaklık, kontrast ve diğer görüntü ayarlarının optimize edilmesini içerir.

TV’de neden renk kalibrasyonu yapmalıyım?

TV renk kalibrasyonu, doğru renklerin gösterilmesini sağlar ve görüntülerin daha gerçekçi ve doğal görünmesini sağlar. Ayrıca, film, dizi veya oyun yapımcılarının amacına uygun olarak tasarladığı içerikleri doğru bir şekilde görmek için renk kalibrasyonu önemlidir.

TV renk kalibrasyonunu ne sıklıkla yapılmalı?

TV renk kalibrasyonunu ideal olarak yılda bir veya ihtiyaç duyduğunuzda yapmanız önerilir. Ancak, TV’nizin renkleri bozuk veya doğru görünmüyorsa, yeni bir televizyon aldıysanız veya büyük bir yazılım güncellemesi yaptıysanız daha fazla kalibrasyon yapmanız gerekebilir. Ayrıca, TV’nizin ekranında zamanla renk değişiklikleri olabilir, bu nedenle düzenli olarak kontrol etmek ve gerektiğinde yeniden kalibre etmek önemlidir.

Bir yanıt yazın

Back to top button