TV renk bozulması, herhangi bir donanım arızası olmadıkça resim testi yapılarak ve doygunluk ayarlanarak kolayca onarılabilir.
TV’niz yakın zamanda bozuk renk desenleri göstermeye başladıysa, bunun nedeni bir ekran bileşeni arızası olabilir. Renkler tam ekranda bozulabilir veya görüntü panelinin yalnızca bir kısmında sorun oluşur.
Sorunun birçok nedeni olsa da, genellikle bir TV’de yanmış bir LVDS kablosu veya kötü bir T-Con kartı olduğunda ortaya çıkar. Bu arada, uygun olmayan renk doygunluğu seviyeleri ve eski TV donanım yazılımı da renk bozulmasına neden olabilir.
TV Renk Bozulması Nasıl Onarılır
TV’nizde bir donanım arızası olduğu sonucuna varmadan önce TV renk bozulması sorununu düzeltmek uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır.
Manyetik Etkiyi Kaldır
Öncelikle TV’nizin etrafında herhangi bir manyetik cihaz olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Çoğu kişi hoparlörleri veya ses sistemini TV’nin yakınına yerleştirir. Hoparlörlere gömülü mıknatıslar, manyetik alanlarıyla TV’deki görüntüleri bozabilir. Bu nedenle, hoparlörlerin TV’den uzağa yerleştirildiğinden emin olun.
Bağlantıları ve Sinyal Kalitesini Kontrol Edin
TV renk bozulması sorununu düzeltmek için sonrasında, kaynak cihazı TV’nize bağlayan kabloyu, genellikle bir HDMI kablosunu kontrol edebilirsiniz. Arızalı bir HDMI kablosu, TV’nizde bozuk bir renge neden olabilir. Mümkünse, yeni bir HDMI kablosu alın ve bunun üzerinden bağlayın.
Bir kablo kutusundan yayın yapıyorsanız, zayıf TV sinyalleri renk bozulmasının suçlusu olabilir. Sinyalleri doğru alıp almadığınızı doğrulamak için TV’nizdeki sinyal gücünü kontrol edebilirsiniz. Değilse, kablo operatörüyle iletişime geçebilir ve onlardan sorunu incelemelerini isteyebilirsiniz.
Samsung’tan bir Smart TV’niz varsa, sinyal gücünü kontrol etmek için bu adımları izleyin.
- Samsung TV Ayarlarınızı açın.
- Destek sekmesini seçin ve sağdaki Cihaz Bakımı’na dokunun.
- Kendi Kendine Teşhis’i seçin.
- Kendi Kendini Tanılama menüsü altında, Sinyal Bilgileri’ni seçin.
Sinyal kalitesi çok düşükse, lütfen kablo operatörünüzle iletişime geçin.
Yüksek Çözünürlüklü (HD) TV’de Standart Çözünürlüklü (SD) bir kanalın akışının da renk bozulmasına neden olabileceğini lütfen unutmayın. Lütfen sorunun diğer TV kanallarında da olup olmadığını kontrol edin.
Güç Kaynağını Kontrol Edin
TV renk bozulmasının bir başka nedeni de TV’ye uygun olmayan güç beslemesidir. TV’nin düzgün çalışması için 100-240V arasında sabit bir voltaj kaynağına ihtiyacı vardır. Voltaj çok düşük veya çok yüksekse, LCD veya LED panelinin etkili bir şekilde renk desenleri oluşturmasını engelleyerek renk bozulmasına neden olur.
Lütfen TV’nin doğru voltajı alıp almadığını kontrol edin. Voltaj seviyelerini kontrol etmek için evinizdeki voltaj düzenleyici cihazlara veya güç dağıtım panolarına bakabilirsiniz.
Resim Testi Gerçekleştirin
Samsung gibi TV üreticileri, Görüntü testi gerçekleştirme özelliği sunar. Test, TV’de sorun olup olmadığını veya aldığınız sinyallerin zayıf olup olmadığını hızlı bir şekilde anlamanızı sağlar.
- TV’nizin ana ekranının sol alt köşesine gidin ve Ayarlar’ı seçin.
- Destek’e gidin ve Destek penceresinden Kendi Kendine Tanılama’yı seçin.
- Görüntü Testini Başlat’a dokunun.
Renk Doygunluğunu Düzeltin
TV’nizdeki renk ayarları uygun şekilde yapılandırılmalıdır. Parlaklık, kontrast ve keskinlik bir sorun oluşturmamalıdır, ancak arka ışık, renk tonu ve sıcaklık tonu gibi renk yapılandırması yanlış ayarlanırsa TV renk bozulmasına neden olabilir. Lütfen bu renk yapılandırmalarının TV üreticilerinize bağlı olarak mevcut olup olmadığına bağlı olduğunu unutmayın.
TV’nizdeki görüntü ayarlarına girebilir ve rengi bozulmanın nötralize edildiği seviyelere ayarlayabilirsiniz. Burada, renk tercihlerini değiştirme adımlarını açıklamak için Samsung TV’ye atıfta bulunuyoruz.
- Ayarları açarak Resim menüsünü seçin.
- Sağa gidin ve Uzman Ayarları’na dokunun. Orada farklı renk konfigürasyonları göreceksiniz.
- Renk bozulmasını düzeltmek için öncelikle Arka Işık ve Renk Tonu’nun yoğunluk seviyelerini değiştirmelisiniz. Renk Tonu’nu sıfırda (0) tutmanızı ve arka ışığı renk tercihinize göre ayarlamanızı öneririz.
- Dijital Temiz Görünüm’ü Otomatik olarak ayarlayın.Bu özelliği açmak yüksek renk doygunluğuna yol açabileceğinden, Kontrast Geliştiriciyi Düşük veya Kapalı olarak ayarlayın.
- Ardından, Renk Tonu’nu Standart olarak değiştirin.
- Diğer tüm renk ayarlarını Otomatik olarak ayarlayın.
Not: Doğru renk tercihlerini seçmekte sorun yaşarsanız veya renk ayarlarını karıştırırsanız, bunları da sıfırlayabilirsiniz. Her renk ayarını fabrika varsayılanlarına döndürür ve artık bir sorunla karşılaşmazsınız. Renk tercihlerini sıfırlamak için Uzman Ayarları altındaki Resmi Sıfırla seçeneğine dokunun.
Eko Sensörü kapatın
Eko sensör, TV’lerde bulunan ve odanızın renk ambiyansına göre uygun görüntü ve renk kalitesine uyum sağlamalarına yardımcı olan akıllı bir özelliktir. Sensör bazen hatalı çalışabilir ve TV renk bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle, TV’nizde bu özellik varsa, devre dışı bırakmanız yararlı olacaktır.
Samsung Smart TV’lerde bu özelliğin nasıl kapatılacağını görelim.
- TV Ayarlarını açın ve Genel sekmesine inin.
- Sağdaki Eko Çözüm’ü seçin.
- Ortam Işığı algılamayı kapatın.
TV Yazılımını Güncelleyin
TV’nizin aygıt yazılımı güncelliğini yitirmişse, TV renk bozulması da ortaya çıkabilir. Ekran sürücüleri bozuk veya güncelliğini yitirmiş olabilir, bu da bozulmaya neden olabilir. Üretici yazılımının güncellenmesi, ekran sürücülerinin güncellenmesine ve böylece sorunun çözülmesine yardımcı olur. TV aygıt yazılımını uzaktan kumandaya birkaç dokunuşla güncelleyebilirsiniz. Lütfen TV donanım yazılımınızı nasıl güncelleyeceğinizle ilgili bu makaleye bakın.
Donanım Sorunlarını Giderme
Yukarıdaki bölümde tartıştığımız düzeltmeler sorununuzu çözmelidir. Ancak, TV’de önemli bir donanım arızası varsa, sorunu daha ayrıntılı incelemeniz gerekir.
Genel Ekran Sorunlarını Düzeltme
TV renk bozulması yazımızın giriş bölümünde daha önce de belirttiğimiz gibi, çoğu zaman kötü bir T-Con kartı veya LVDS kablosu, renk bozulmasının arkasındaki suçludur. Ancak, önceden incelemeniz gereken birkaç genel donanım sorunu vardır.
Kaynak kablosunu bağlamak için kullandığınız HDMI bağlantı noktası bozulabilir ve renk bozulmasıyla karşılaşabilirsiniz. TV’nizdeki HDMI bağlantı noktası gevşek veya bozuksa, lütfen TV’nizdeki HDMI bağlantı noktasını nasıl düzelteceğinizle ilgili bu ayrıntılı kılavuza bakın.
Ayrıca, tüm ekran paneli de zarar görebilir. Televizyonunuzla ilgili bir kazadan sonra renk bozulmalarıyla karşılaşmaya başladıysanız, muhtemelen TV’nizin değiştirilmesi gerekiyor. Lütfen bozuk bir TV ekranının nasıl düzeltileceğine ilişkin bu kapsamlı kılavuza bakın.
LVDS kabloları, ekran sinyalinin ana karttan T-Con kartına iletilmesine yardımcı olan, TV’nizdeki en hassas ekran bileşenlerinden biridir. Bu kablo hasar gördüğünde, normalde TV’nizde kırmızı bir solarizasyon etkisi görürsünüz. Bu kablo, değiştirilmesi gereken voltaj dalgalanmaları nedeniyle gevşeyebilir veya kızarabilir. Bağlantının gevşek olup olmadığını da kontrol edebilir ve sıkabilirsiniz.
- Piyasadan TV’nizin özelliklerine uygun uygun bir LVDS kablosu alın.
- TV’nizi düzgün bir yüzeye yatırın ve arka paneli çıkarın. Vidaları sökmek için bir tornavida kullanabilirsiniz.
- TV’yi söktüğünüzde, LVDS kablosunu bulmanız gerekir. T-Con kartını örten paneli çıkarana kadar LVDS kablosunun görünmediğini lütfen unutmayın. Bu nedenle, T-Con kartı kapak panelini vidalar yardımıyla çıkarın.
- TV’nizin ana kartından T-Con kartına giren bir kablo göreceksiniz. Lütfen gevşek olup olmadığına bakın. Öyleyse, kabloyu çıkarın ve yeniden takın. Veya LVDS kablosunu yerine sabitlemek için güçlü bant da kullanabilirsiniz.Ancak kırıldığını görürseniz, değiştirilmesi gerekir. Bunun için LVDS kablosunu T-Con kartı üzerindeki bağlantı portundan yavaşça çekin.
- Ayrıca, kabloyu ana karttan çıkarın.Yedek LVDS kablosunu ana kartın ve T-Con kartının ilgili uçlarına bağlayın.T-Con kartını kapağıyla kapatın.
- TV’nizin arka panelini geri takın ve açın. Soruna LVDS kablosu neden oluyorsa, şimdi düzeltilmelidir.
Hasar görebilecek başka bir ekran bileşeni de T-Con kartıdır. T-Con kartının ana işlevi, ekran sinyallerini ana karttan gösterge paneline şerit kablolar yardımıyla iletmektir.
Güç dalgalanmaları nedeniyle hasara maruz kalan ana bileşendir. Başarısız olduğunda, üretilen düzensiz zamanlama sinyali deseni renk bozulmasına neden olur. Temel olarak, T-Con kartı arızalandığında ekranda yatay çizgiler, çift ekran, beyaz ekran ve gölgeli görüntüler gibi görüntü sorunları görülür.
Ayrıca ekranın bir tarafını diğer tarafına göre oldukça koyu görebilirsiniz. Arızalı T-Con kartını değiştirdiğinizde sorun tamamen çözülecektir.
Yetkili bir TV mağazasından yeni bir T-Con kartı satın alın. Kartı satın almadan önce TV’nizin model numarasını ve özelliklerini aldığınızdan emin olun.
- T-Con kartını aldıktan sonra TV’yi sökün. TV’nizin arka panelini ve T-Con kartını örten paneli çıkarın.
- LVDS kablosunu ve şerit kabloları T-Con kartından çıkarın.
- Kartı kasadan sökün ve çıkarın.
- Yeni T-con kartını takın ve takın ve şerit kablo ile LVDS kablosunu geri takın.
- T-Con kart panelini yerine koyun ve sıkın.
- Arka paneli TV’nize geri vidalayın.
Artık yazının sonuna geldiğinize göre, TV renk bozulmasını ortadan kaldırmak için yazılım ve donanım düzeltmelerini öğrenmiş olmalısınız. Ancak yine de sorunu çözemediyseniz, muhtemelen ana kartta veya başka bazı sorunlarda bir sorun vardır. Lütfen bir profesyonel ile iletişime geçin ve tamir ettirin.
Bu yazıda TV renk bozulmasını düzeltebilmek için öneriler sunduk.