TV Dizileri Neden Uzun Ara Verir?

Heyecanlar beklediğiniz dizilerin bölümleri neden bu kadar çok ara veriyor yazımızda açıklıyoruz.

TV dizileri neden uzun ara verir, yeni bir bölüm veya yeni bir sezonun gelmesi neden bu kadar uzun sürer hiç merak ettiniz mi?

En sevdiğiniz dizinin yeni bir bölümünü bitirdiniz. Ancak bir sonraki bölümün veya yeni sezonun ne zaman başlayacağını öğrenmek için internet üzerinde aramalar yapıyorsunuz.

Bakıyorsunuz yeni bölümün gelme süresi belirsiz ve bir kaç hafta sonra.

Örneğin; “House of the Dragon”ın ikinci sezonu 2024 yazında izleyiciyle buluşacak.

TV Dizileri Neden Uzun Ara Verir?

Peki TV dizileri neden uzun ara verir merak ettiniz mi?

TV Dizileri Neden Uzun Ara Verir?

TV programlarının ara vermesinin birkaç nedeni var.

Çoğu yayın ağı televizyon dizisi, Eylül’den Mayıs’a kadar 36 hafta süren bir zaman diliminde 22 bölümlük bir sezon için planlanmıştır, bu nedenle ağlar genellikle 22 bölümün bloklar halinde yayınlanmasını düzenler. Televizyon istasyonları, hikaye amaçları doğrultusunda bir sezonu bölmek için programlarına genellikle bir ara verir.

Genellikle Kış tatillerinde bir veya iki ay ve ardından ilkbahar ve yaz boyunca 4 ay kadar. Bazen, izleyicinin dikkatinin başka bir yere odaklandığı bir tatil veya büyük bir televizyon etkinliği (Oscar, Super Bowl, vb.) için bir hafta kadar ara verirler.

TV dizilerinin çeşitli nedenlerle ara veriyor ve bunların tümü izleyici çekmeye, işçi haklarına saygı duymaya ve para kazanmaya yardımcı oluyor.

Sezon Planlaması

TV dizileri genellikle bölümler halinde yayınlanır ve her sezon, genellikle 10 ila 24 bölüm arasında değişen bir süreyi kapsar. Dizinin yapım ekibi, bir sezonu tamamladıktan sonra yeni bölümler için bir ara vererek yeni sezonun planlamasını ve hazırlıklarını yapabilir.

Hikaye konusu

Örneğin bir sezon finali  gelecek sezonu izlemeye devam etmek için tasarlanmıştır, ancak yalnızca bir hafta beklemeniz gerekse çok daha az etkili olurlar.

Bir TV dizisinin hikayesi, izlemeye devam etmenizin nedenidir ve yapımcılar, izleyicileri çekmek için her bölümün çıkış hızını uygun şekilde ayarlamaları gerektiğini bilir. Haftalık şovlar normalde kaldıkları yerden devam ederken, bir ara hikayenin ve karakterlerin ekran dışında ilerlemesine izin verir.

Bu, fazladan senaryo yazmadan, oyunculara ödeme yapmadan veya set kiralamadan hikayeyi ilerletmenin akıllı bir yolu olmakla kalmıyor, aynı zamanda izleyicileri de çekiyor.

Verilen uzun ara sırasında, o karakterlerin ne yaptığını düşünürsünüz ve şov yeniden başladığında hipotezinizin doğru olup olmadığını görmek için kesinlikle izlersiniz.

Son olarak, sosyal medya sitelerinde bir “Spoiler Uyarısı”nı geçmek zorunda kaldığınızda muhtemelen görmüş olduğunuz gibi, sezon finalleri TV şovları için çok fazla ilgi uyandırıyor. İnsanları konuşturarak daha fazla izleyicinin en yeni bölümü çıkar çıkmaz izlemesini sağlarlar.

İşçilerin İzin Zamanı

Yıl boyunca tatil yapmadan çalışmak istemezsiniz, o zaman neden TV yapımcıları, oyuncular, yazarlar vb.

Yılda yalnızca 22 haftalık bölüm izliyor olsanız da, bu bölümlerin yapımı ve yayınlanması tüm yıl boyunca yapılır.

Sahne arkasında çalışan bir ekip, ham görüntüleri düzenlemek, art efektler eklemek, bütçeleri hesaplamak, kostüm dikmek ve çok daha fazlasını yapmak zorundadır.

Bu film ekiplerinin genellikle haklarını güvence altına alan, izinlerini ödediklerinden emin olan ve çalışma günlerini düzenleyen sendikaları vardır.

Kısacası insanlar tatili hak ediyor ve televizyon programlarına ara vermek, işçilerin hak ve taleplerinin karşılanması için ödenmesi gereken küçük bir bedel.

Tarama Dönemleri

Taramalar, dört haftalık bir süre boyunca yılda dört kez gerçekleşir ve bir TV şovunun reytinglerini ölçmenin bir yoludur.

Bu derecelendirmelere Nielsen derecelendirmeleri de denir ve uygun şekilde Nielsen aileleri olarak adlandırılan rastgele seçilmiş bir grup aileden toplanır.

Televizyonlarına, ne izlediklerini ve ne kadar süreyle izlediklerini kontrol eden bir kara kutu bağlanmıştır.

Bu veriler, programın reytinglerini hesaplamak için kullanılır ve bu da kanalların, farklı programlar sırasında yayınlanan reklamların ne kadara mal olacağını hesaplamasına yardımcı olur.

Şov ne kadar popülerse (ve bu nedenle yüksek puan alıyorsa), reklamverenlerin reklamlarını yayınlaması o kadar pahalı olacaktır.

Bu reytingler aynı zamanda kanalların hangi şovların bir sezonu daha olacağına ve hangilerinin sonlandırılacağına karar vermesine yardımcı olur.

Peki bunun dizilerin ara vermesiyle ne alakası var?

Şovlar, bu tarama dönemlerinde yeni bölümleri yayınladıklarından ve içeriğin Neilsen ailelerinin izleyebileceği kadar ilgi çekici olduğundan emin olmak istiyor.

Neilsen aileleri şovlarını ne kadar çok izlerse, o kadar çok reyting ve değer kazanacak.

TV şovları tüm yıl boyunca yayınlanamaz, bu nedenle bölümleri ne zaman yayınlayacaklarını, dolayısıyla yıllık aralarını dikkatlice seçmeleri gerekir.

Bu faktörlerden bir veya daha fazlası, TV dizilerinde uzun araların nedenleri olabilir. Her dizi farklı olduğu için ara verme süreleri ve nedenleri değişebilir.

TV Derecelendirmeleri Nasıl Çalışır?

TV programı aralarına genellikle “ara” denir, ancak sezon finalinden önce alınırsa sezon ortası tatili olarak da adlandırılabilir.

Şovun konusu, bütçesi, reytingleri vb., muhtemelen şovun yayın süresi kadar önemli olan bu ara etrafında planlanmıştır.

TV Program Araları Ne Kadar Sürer?

TV programı araları genellikle birkaç ay sürer.

TV programı aralarının uzunluğu, kış tatillerinde bölümleri yayınlamayı veya sezon ortasında ara vermeyi planlayıp planlamadıklarına bağlı olarak değişebilir.

Noel bölümleri yayınlayan ve sezon ortasında ara vermekten kaçınan TV şovları, genellikle Mayıs’tan Eylül’e kadar üç aylık bir ara verir. Bu en yaygın programdır ve en sevdiğiniz programların birçoğunun yaz boyunca yeni bölümler yayınlamadığını fark edeceksiniz.

Diğer TV şovları birkaç kez ara verir ve Kasım sonundan veya Aralık başından Şubat ayına kadar sezon ortasında ara verir. Genellikle yaz aylarında başka bir ara verirler.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu