Televizyonumun 8 Bit mi yoksa 10 Bit mi olduğunu nasıl anlayacağım diye soranlar buraya.
4K HDR ekran ararken 8 bit, 10 bit ve 12 bit terimlerini fark etmiş olabilirsiniz. Renk seçeneklerinizi anlamak için bunları bilmek önemlidir.
Çoğu insan televizyonunun panelinin 10 bit mi yoksa 8 bit mi olduğunu düşünmez.
8bit veya 10bit, renk derinliği anlamına gelir, sayı ne kadar yüksek olursa, TV’niz o kadar derin renkler gösterebilir. FRC (kare hızı kontrolü), renk derinliğini geliştirebilen başka bir özelliktir. Bu, 8 bit+FRC ekranların 10 bit görüntülerle neredeyse aynı kalitede görüntü gösterebileceği anlamına gelir.
8 bit , bir TV’nin 256 çeşit kırmızı, yeşil ve mavi üretebileceği anlamına geliyor. Hızlı bir matematik bize, bunun yıllarca VGA standardı olan 16.777.216 toplam renk olduğunu söylüyor. 4K HDR’nin ortaya çıkmasıyla birlikte, bir TV aracılığıyla daha fazla ışık gönderebiliyoruz, bu da daha fazla renge dönüşüyor.
10 bit ekranlar kırmızı, mavi ve sarı arasında 1.024 farklı ton üretebilir. Üçünün çarpılması, toplam 1.073.741.824 renk seçeneğiyle sonuçlanır ve bu daha başlangıç.
12-bit TV’ler, 4.096 renk tonu ve 68.719.476.736 toplam renkle işleri dört kat daha ileriye taşıyor. Bununla birlikte, 10 bit ve 12 bit aralıklar arasındaki farkı fark etmek için son derece parlak bir ekrana ihtiyacınız olacak.
Televizyonumun 8 Bit mi yoksa 10 Bit mi Olduğunu Nasıl Anlarım?
Televizyonunuzun renk derinliği profili bilgilerini öğrenmenin veya bu konuda fikir edinmenin pek çok gerçek yolu vardır.
Kılavuzu okuyun. Teknik özelliklerde veya ürün kılavuzunda TV’nin 10 bitlik bir panel kullandığı belirtiliyorsa, büyük ihtimalle öyledir.
Böyle bir ibare yoksa, TV’nin standart bir 8 bitlik panel kullandığını varsayabilirsiniz, çünkü bir TV üreticisinin olumlu bir ürün özelliği varken bunu belirtmemesi için hiçbir neden yoktur.
HDR önemli bir göstergedir. TV’nizde HDR varsa, muhtemelen 10 bitlik bir paneldir. Ancak HDR, yalnızca bir renkten daha fazlası olduğu için, HDR televizyonunuz da 8 bitlik bir cihaz olabilir.
Gerçek HDR 10 bit veya 12 bit olsa da (ikincisi çok nadirdir), bazı markaların 8 bit panelli TV’leri HDR’ye hazır olarak geçtiğini görmek alışılmadık bir durum değildir.
Bu TV’ler, ekranın daha çok 10 bitlik bir ekran gibi görünmesini sağlamak için renk taklidi kullanabilir.
İşlemci, 8 bitlik bir panelin 10 bitlik bir ekran gibi görünmesini ve çalışmasını sağlama konusunda mükemmel bir iş çıkardığından, 8 bitlik ekrana sahip bir TV’yi bir HDR seti olarak pazarlayan sektör çapındaki uygulama oldukça yaygındır.
Bir video testi yapın. TV’nizin ekranının 8 bit mi yoksa 10 bit mi olduğunu kontrol etmek için bu Netflix ekran testi videosunu oynatın. Kaseti çıkarmak için Netflix’in yerleşik aramasında “Test Modelleri”ni arayın.
Üst kısımdaki gri tonlamalı şeritte şeritlenme görüyorsanız, TV ekranınız 8 bit değildir. Geçiş oldukça yumuşaksa veya dalgalı değilse, TV’niz muhtemelen 10 bitlik bir panel kullanıyordur.
Yukarıdaki test bilimsel olmadığı için, buna dayanarak sonuçlar çıkarmayın.
Müşteri desteğiyle iletişime geçin veya markanın web sitesini ziyaret edin. Çevrimiçi olarak sağlanan materyaller ve bilgiler, TV panelinizin renk profili hakkında somut bir bilgi sunmuyorsa, destek ile iletişime geçin.
LG veya Samsung TV 8 veya 10 Bit mi?
Bazı isimsiz veya belirsiz markaların aksine, Samsung ve LG gibi tanınmış üreticiler, cihazlarının özellikleri konusunda genellikle biraz daha açık ve nettir.
Bir Samsung veya LG TV satın aldıysanız, modelin pazarlama materyalinde TV’nin ekran teknolojisinden bahsedilmiş olmalıdır. Malzeme genellikle bu kadar kapsamlıdır.
Açıkça bu bilgiyi aramamış olsanız bile, kılavuzu tararken istemeden bu bilgiye rastlardınız.
Bir Samsung, Sony veya LG, pazarlama materyalleri aracılığıyla TV’lerinin 10 bitlik panellere sahip olduğunu bildirirse, onların sözüne güvenebilirsiniz.
Bu iddiayı kanıtlamak veya çürütmek için tek başına bir “soruşturma” yürütmeye gerek yoktur.
Ve malzemelerinde 10 bitlik bir ekrandan söz edilmiyorsa, kullanılan panelin 8 bit olduğunu varsayabilirsiniz.
Ancak yine de biraz test yapmak isterseniz, bir TV ekranının renk derinliğini test etmek için yukarıdaki yöntemler LG ve Samsung televizyonları için de geçerlidir.
Televizyonumun 8-Bit mi yoksa 10-Bit mi Olduğu Fark Eder mi?
Yüksek dinamik aralıklı videolar 10 bit renk derinliğiyle depolandığından, TV’nizin 8 bit mi yoksa 10 bit mi olduğu yalnızca HDR içeriğini görüntülerken önemlidir.
10 bit, resimdeki her piksel için RGB (kırmızı, yeşil ve mavi) renk öğelerinin kodlanmasına yardımcı olur.
HDR, renkleri artırmak ve görselleri normalden daha parlak ve daha fazla kontrastla yapmakla ilgilidir. 1,07 milyar renkli 10 bitlik teklifler, HDR’yi maksimum yalnızca 16,8 milyon tonu destekleyen 8 bitten daha iyi sunar.
10 bitlik bir renk paneli ayrıca renk bandı kusurları olmaması anlamına gelir.
Görseller, özellikle boş bir duvarın, açık gökyüzünün veya tekil bir renkle herhangi bir geniş alanın bir görüntüsünü görüntülerken çok daha yumuşak bir görünüme sahip olur.
Aynı görsellerin rengi, 8 bit ekranda daha kaba, pürüzlü bir görünüme sahip olacaktır.
Ortalama bir TV artık 32 hatta 40 inçlik bir ekran olmadığı için, panelin renk derinliği hiçbir zaman şimdiki kadar kritik bir unsur olmadı.
Daha küçük TV’lerde, 8-bit paneller oldukça iyi görünüyordu çünkü insanlar herhangi bir düzensizliği ayırt edecek kadar yakına oturmuyordu.
Modern zaman televizyonları daha belirgindir ve öncekilerden dört kat daha fazla piksel içerir.
Bu, insanların artık TV ekranlarına çok daha yakın oturabilecekleri ve ekranın her bir santiminden keyif alabilecekleri anlamına geliyor.
TV’de 8 bitlik bir panel kullanılıyorsa, renklerdeki etki eksikliği yine de göze batan bir şekilde belirgin olmayabilir.
Ancak kişi daha önce 10 bitlik bir paneli yakından görmüşse, 8 bitlik ekranın renklerinin eksik olduğunu hissedecektir.