RF Girişi (Radyo Frekansı girişi), televizyon setlerinin arkasında bulunan bir konektördür, koaksiyel giriş veya kablo girişi olarak da adlandırılır.
RF anten girişlerinin arkasındaki teknoloji çok eskidir ve kompozit, komponent ve HDMI gibi diğer bağlantılarla karşılaştırıldığında demodedir.
Televizyonda RF Girişi Nedir?
RF Girişi (Radyo Frekansı girişi) anten girişi aynı zamanda koaksiyel veya kablo girişi olarak da bilinir, televizyonun arkasındaki koaksiyel/anten girişi için kullanılan teknik terimdir.
Kablo, AUX ve VHF/UHF bağlantı noktalarını içeren bu konektör, TV’nin arkasında bulunabilir.
Bu portlar, televizyon setinin çalışması için gerekli olan işitsel ve görsel sinyallerin taşınması amacına hizmet eder. TV’ye bir anten, kablo veya uydu beslemesi bağlarlar.
RF Girişi Nasıl Çalışır?
Radyo Frekansı (RF), radyo dalgası olarak yayılan bir elektrik sinyalidir. Sinyali yayınlayan antenden sinyali alan televizyon antenine giderek çalışır.
Her kanal, sinyalini belirli frekanslarda yayınlar. Çeşitli faktörlere bağlı olarak, sinyaller, sinyali yayınlayan antenden 120 kilometreden fazla uzakta alınabilir.
Radyo Frekansı (RF) sinyali, uygun şekilde yapılandırılmış kablolar boyunca hareket eder. Yakındaki bir antenden veya bir bina veya şehir gibi belirli bir alana hizmet veren bir kablo dağıtım sisteminden yayınlanır.
Bir DVD/VCR oynatıcı, bir kablo kutusu veya televizyon anteni veya benzeri herhangi bir cihazı televizyonlara bağlamak için bir koaksiyel kablo kullanılır. Koaksiyel kablo, RF anten girişine takılır.
Koaksiyel kablolar, vida başlı kalın kablolardır ve yaklaşık dörtte bir inç uzunluğunda kısa kalın vidalar gibi görünen RF anten girişine vidalanırlar.
Bu vidalama mekanizması, bağlantının güvenli olmasını ve bu şekilde kalmasını sağlamaya yardımcı olur. Bazı eski TV modellerinde, RF anten girişi yan yana duran iki vidayla gelebilir. Böylece, telleri RF girişine bağlamak için iki uçlu bir kablo tasarlanmıştır.
RF sinyali, ses ve video içeren kodlanmış bir televizyon görüntüsüdür ve televizyon seti, görüntünün kodunu çözmek için dahili olarak kurulmuş bir alıcı kullanır. Sonuç olarak, ayrı bir tuner kutusuna ihtiyaç yoktur.
RF sinyalleri hala Wi-Fi bilgisayar ağları ve FM radyo sinyalleri için kullanılıyor olsa da, video ve ses sinyallerini bir cihazdan diğerine aktarmak söz konusu olduğunda genellikle son çare olarak tercih edilir. Bunun nedeni, en düşük kaliteye sahip seçenek olmasıdır.
Tahmin edebileceğiniz gibi, RF anten girişleri eski teknoloji tarafından desteklenir ve HDMI, komponent video, S-video kompozit vb. diğer konektörlere kıyasla demodedir. radyo dalgalarından veya diğer elektronik cihazlardan kolayca etkilenir.
Şu anda çoğu TV kullanıcısı, kanallarını izlemek üzere almak için kablo veya uydu hizmetlerine abone oluyor. Video kaydedici gibi başka bir bileşen, bir RF girişi yerine alıcı olarak işlev görür.
Radyo frekansınızı aktarmak için doğru kabloyu seçtiğinizde mükemmel sonuçlar alırsınız. Görüldüğü gibi RF kablolar ihtiyacınız olan tüm özelliklere sahiptir. RF kabloları mükemmel kalın izolasyona sahiptir. Kablolar ayrıca size normal kablolardan daha uzun süre hizmet verebilmek için yüksek standartlı malzemelerden yapılmıştır.
Sık Sorulan Sorular
TV’de RF kablosunu nasıl kullanabilirsiniz?
TV’nizin arkasından RF “GİRİŞ” jakına bir koaksiyel kablo bağlayın. Ardından, kablonun bir ucundaki kuplörü dişli Jack’e doğru saat yönünde çevirin. Son olarak, diğer ucu RF modülatörünüzün RF “OUT” koaksiyel jakına takın.
RF Kablosu ile anten aynı şey midir?
Koaksiyel olarak da adlandırılan Radyo Frekansı (RF), VHF/UHF ve CABLE jaklarını içerir. Bu giriş terminalleri video ve ses sinyallerini iletir. Kablolu TV hizmeti için bir iç/dış anten veya kablo bağlamak için kullanılırlar. Bu bağlantı hem ses hem de video sinyallerini iletir.
RF, kablosuz iletişim ile ilgili ne anlama geliyor?
Kablosuz RF, 3kHz ile 300GHz arasında bir frekansta yayılan herhangi bir dalgayı ifade eder. Bu frekans aralığı, tüm radyo spektrumunu tanımlayan şeydir. Radyo dalgaları, tüm elektromanyetik spektrum boyunca kızılötesinden daha yüksek frekanslarda çalışır.