Akıllı TV İşletim Sistemlerinden Hangisi Daha İyi?

Akıllı TV işletim sistemleri arasında hangisi daha iyi? Akıllı TV'de hangi işletim sistemi tercih edilmeli?

Bir akıllı TV satın alırken genellikle gözardı edilen bir soru vardır: Akıllı TV işletim sistemlerinden hangisi daha iyi?

Bir akıllı TV satın alırken tabii ki ilk bakılan şey ekran boyutları oluyor. TV‘lerde ideal bir izleme mesafesi vardır ve TV ekran ölçüleri, TV izleme mesafesine göre belirlenmelidir. Kısacası yeni bir TV alma niyetindeyseniz TV boyutunu iyi seçmelisiniz. Bunun yanında yeni bir akıllı TV satın alırken genellikle gözden kaçırılan bir özellikte akıllı TV’de yer alan işletim sistemidir.

Tıpkı Bilgisayarlar gibi Akıllı TV yani Smart TV’lerde de bir işletim sistemi bulunur ve bu işletim sistemleri oldukça çeşitlidir. Her bir akıllı Tv işletim sisteminin kendi yapılarına özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır.

Bazılarında daha kapsamlı bir uygulama kütüphanesi bulunur, arayüzü daha iyidir yada 3.cü taraf uygulama yükleme desteği daha iyidir.

Yeni bir Smart TV alma niyetindeyseniz ve Akıllı TV işletim sistemleri arasında size en uygunu ve en iyisi hangisi bilemiyorsanız, doğru yerdesiniz!

Bu yazımızda hangi akıllı TV işletim sistemi en iyisi cevaplayacağız.

Akıllı TV işletim sistemleri nelerdir?

  • Roku TV
  • WebOS
  • Android TV
  • Tizen OS
  • Fire TV Edition

Akıllı TV işletim sistemleri arasında seçim yapabilmeniz için Roku TV, Android TV, Fire TV Edition, WebOS ve TizenOS’u karşı karşıya getiriyoruz.

Roku TV⭐

Akıllı TV İşletim Sistemlerinden Hangisi Daha İyi?

Roku TV işletim sistemi bilinen Roku cihazlardan farklı özelliklere sahiptir.

TCL, Element, Insignia, Philips, Sharp, RCA, Hitachi ve Hisense dahil olmak üzere bir çok üretici Roku TV işletim sistemli televizyonlar sunar. Roku TV OS sistemine özel kanallarda kurulabiliyor bu şekilde ana mağazada bulunmayan TV içeriğine erişim sağlayabiliyorsunuz.

Diğer özellikler arasında uygulamalara kolay erişim, evrensel bir arama işlevi, içerik satın almak için mağazalar, ilginizi çekecek yaklaşan programların özelleştirilmiş bir akışı ve özel bir dinleme modu yer alır.

WebOS⭐

Akıllı TV İşletim Sistemlerinden Hangisi Daha İyi?

WebOS, LG Magic Remote’u kullanarak gezinebileceğiniz şık ve basit olan ve sadece LG akıllı TV’lerde yer alan bir işletim sistemidir.

2014 yılında ortaya çıkan WebOS işletim sistemi sadece LG Smart TV’lerde değil buzdolaplarından projektörlere kadar bir çok elektronik eşya üzerinde kullanılmaktadır.

LG Smart TV WebOS işletim sistemi şu an 5.0 ve 6.0 sürümlerini desteklemektedir.

LG  WebOS 5‘te işletim sistemi ekranın alt kısmında yer alan bir çubuk üzerinden yönetilmektedir.  Bu barda tüm uygulamalar ve ayarlar bulunmaktadır.

LG  WebOS 6‘da ise tüm ekranı kaplayan daha modern bir arayüz bulunur ve daha fazla işlevsellik sunar. WebOS 6, WebOS 5’ten çok daha hızlıdır. Uygulama yükleme ve kaldırma işlemleri hızla yapılabilmektedir.

LG  WebOS 5 ve LG  WebOS 6 sürümlerinin her ikisi de Bluetooth uyumludur, yani klavye, mouse ve diğer çevre birimlerini bağlamak kolaydır.  Bunun yanında Miracast, AirPlay uyumlu olup, Alexa ve Google Asistan’ı desteklemektedirler.

Android TV⭐

Akıllı TV İşletim Sistemlerinden Hangisi Daha İyi?

Android TV işletim sistemi piyasada bulunan akıllı TV’ler arasında en yaygın olan Akıllı TV işletim sistemleri arasında yer alır.

Bu sistemde nasıl Android telefon ve tabletlerde farklılar bulunuyorsa TV’lerde de sistemsel bazı farklılıklar bulunmaktadır. Android TV işletim sisteminde yerleşik olarak Chromecast desteği de bulunmaktadır. Bunun yanında Google Asistan’ı da kullanabilirsiniz.

Tizen OS⭐

Akıllı TV İşletim Sistemlerinden Hangisi Daha İyi?

TizenOS, Samsung’un kullandığı The Linux Foundation tarafından geliştirilen, Linux tabanlı Akıllı TV işletim sistemlerinden birisidir.

TizenOS sadece Samsung cihazlarda (Smart TV, kamera, fırın, klima vs.) bulunur. TizenOS görsel olarak bayağı iyi bir akıllı TV işletim sistemidir.

Samsung Tizen ile, ana ekranınıza önceden yüklenmiş olarak tüm favori uygulamalarınıza erişebilirsiniz. Ekranınızı özelleştirebilir ve en sevdiğiniz uygulamaları öne çıkarabilirsiniz.

TizenOS eski sürümlerinde aynı WebOS  eski sürümleri gibi ekran altında bir çubuk bulunur, bu çubuk sayesinde uygulama ve ayarlara ulaşım sağlanabilmektedir. TizenOS’un daha yeni sürümlerinde ise tasarımsal ve işlevsel bir çok yenilik bulunmaktadır.

Ancak TizenOS, Roku TV yada WebOS  işletim sistemleri gibi öğrenebilen bir sistem değildir. Örneğin, Roku neleri beğendiğinizi ve alışkanlıklarınızı öğrenerek size yeni içerik önerirken, TizenOS yalnızca bir süredir açmadığınız uygulamaları önerir.

Fire TV Edition⭐

Akıllı TV İşletim Sistemlerinden Hangisi Daha İyi?

Fire TV Edition, Amazon Fire TV cihazlarda kullanılan bir akıllı TV işletim sistemleridir. Fire TV Edition sadece AmazonBasics, Toshiba ve Insignia TV’lerde bulunur.

Fire TV Edition ile Amazon Alexa’ ve Google Asistan gibi akıllı sistemleri kullanabilirsiniz. Fire TV Edition’da uygulama içeriği olarak sadece Amazon Appstore’da bulunan uygulamalarla yetinmek zorundasınız.

İçerik açısından, Amazon Appstore’da bulunan uygulamalarla sınırlısınız. Fire TV, Android tabanlı olsa da Google Play Store’a erişemezsiniz. Bununla birlikte, çoğu ana uygulama mevcuttur.

Peki Akıllı TV İşletim Sistemlerinden Hangisi Daha İyi?👍

Bu ayrıntılar sonucunda bir seçim yapmak gerçekten zor. Her bir işletim sistemi farklı özellikleri ile ortaya çıkıyor.

Akıllı TV işletim sistemlerini kısaca özetlersek:

  • Fire TV Edition’da Google Play Store yoktur.
  • TizenOS akıllı TV işletim sistemleri arasında en zayıfı olarak görünüyor.
  • WebOS, daha minimal ve daha hızlıdır.
  • Roku TV’nin uygulama yelpazesi daha geniştir.
  • Akıllı asistan yetenekleri istiyorsanız Android TV’yi seçebilirsiniz.

Akıllı TV işletim sistemleri hakkında sık sorulan sorular

Akıllı TV de işletim sistemi ne işe yarar?

Tıpkı Bilgisayarlar gibi Akıllı TV yani Smart TV’lerde de bir işletim sistemi bulunur ve bu işletim sistemleri oldukça çeşitlidir. Her bir akıllı Tv işletim sisteminin kendi yapılarına özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır.

LG Smart TV hangi işletim sistemini kullanıyor?

LG Smart TV lerde WebOS 5.0 ve WebOS 6.0 işletim sistemi kullanılmaktadır.

WebOS işletim sistemri hangi TV lerde var?

WebOS şık ve basit olan ve sadece LG akıllı TV’lerde yer alan bir işletim sistemidir.

Samsung Smart TV hangi işletim sistemini kullanıyor?

Samsung Smart TV lerde TizenOS işletim sistemi kullanılmaktadır.

Tizen işletim sistemi hangi TV lerde var?

TizenOS sadece Samsung cihazlarda (Smart TV, kamera, fırın, klima vs.) bulunur.

Roku TV işletim sistemi hangi TV lerde var?

TCL, Element, Insignia, Philips, Sharp, RCA, Hitachi ve Hisense dahil olmak üzere bir çok üretici Roku TV işletim sistemli televizyonlar sunar

Fire TV Edition hangi TV lerde var?

Fire TV Edition, Amazon Fire TV cihazlarda kullanılan bir akıllı TV işletim sistemidir. Fire TV Edition sadece AmazonBasics, Toshiba ve Insignia TVlerde bulunur.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu