Akıllı TV İnternetten veya USB Bellekten Virüs Alabilir mi?

Smart TV Virüsleri ve Kötü Amaçlı Yazılımlar hakkında bilmeniz gerekenler.

Akıllı TV İnternetten veya USB bellekten virüs alabilir mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Cevap evet, ama bundan çok daha fazlası var.

Akıllı TV’ler USB ve İnternet desteği gibi gelişmiş özelliklerle geliyor. Bu özellikler kullanışlı olmalarına rağmen, televizyonlarımızı virüs saldırılarına karşı daha savunmasız hale getiriyorlar

Genel olarak, virüsler TV’nize girdiğinde, çoğunlukla açılış süresini yavaşlatır ve TV’nizin performansını düşürür. Ayrıca bilgisayar korsanları, sisteminize girmek ve oturum açma kimlik bilgilerinizi çalmak için virüsleri kullanabilir. Televizyonlar virüslere karşı daha az duyarlı olduğundan şans çok düşük olsa da, dikkatli olmanız gereken zamanlar vardır..

Akıllı TV İnternetten/USB Bellekten Virüs Alabilir mi?

Evet, akıllı TV’ye virüs bulaşabilir.

Bu virüsler genellikle TV’nin kendisinden ziyade işletim sistemi sistemine (yani Android’e) bulaşır.

TV’niz Android işletim sistemi üzerinde çalışıyorsa, virüslere karşı daha savunmasızdır. Android TV, Android telefonlardaki dosya biçimiyle aynı olan APK dosyalarını destekler. Bu nedenle, virüslü Android kurulum dosyası TV’nize girerse, virüsler TV’ye de zarar verebilir.

Tarayıcınızda bulunan veya saldırıya uğramış bir arkadaşınız tarafından size gönderilen bir bağlantıya tıklayabilirsiniz. USB bellekler virüsleri bir cihazdan diğerine taşıyabilir. Örneğin, USB’nizi virüs bulaşmış bilgisayarınıza takabilir, ardından TV’nize bağlayarak virüsü ona aktarabilirsiniz.

Kaçak film sitelerinin çoğu en sevdiğiniz filmler kılığına girmiş kötü amaçlı dosyalar içerdiğinden, akıllı TV’nize yasa dışı bir şekilde film indirmek de sizi virüs kapma riskine sokar. Alternatif olarak, bilgisayarınıza bir film veya oyun gibi masum bir dosya kılığında bir virüs indirebilir ve ardından dosyayı USB belleğinize aktarabilirsiniz. USB’yi TV’nize takmak ve dosyayı ona aktarmak anında ona virüs bulaştırır.

Jump Jump, Assassin Legend ve Find Hidden gibi kötü amaçlı yazılım içeren bazı Android uygulamaları da vardır.

Her zaman cihazlarınıza hangi uygulamaları indirdiğinize dikkat edin ve önce bunları araştırın.

Akıllı TV’nizi bir USB çubuğu aracılığıyla bir virüsle bozmanın başka bir yolu da, TV’nizin donanım yazılımı güncellemesi olduğunu iddia eden kodu indirmektir. Google’da TV’nizin markasını ve modelini ve ardından “donanım yazılımı güncellemesini” arattığınızda, genellikle TV’nizin en yeni ürün yazılımına sahip olduğunu iddia eden uzun bir web sitesi listesi ortaya çıkar.

Akıllı TV’nizin üretici yazılımı güncellemesini yalnızca markanın resmi web sitesinden indirin. Firmware güncellemesini nereden indireceğinizden emin değilseniz, hem bilgisayarınıza hem de akıllı TV’nize virüs bulaşmasını önlemek için her zaman müşteri hizmetleriyle iletişime geçin.

TV’nizde Virüs Olup Olmadığını Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Samsung akıllı TV’ler yerleşik bir virüs tarayıcıya sahiptir.

Akıllı TV’nizde virüs olup olmadığını kontrol etmek için:

  1. TV’nizin Ayarlar menüsüne gidin ve Genel’e tıklayın.
  2. Sistem Yöneticisi’ni açın ve Smart Security’yi seçin.
  3. Tara’ya basın ve tarama tamamlanana kadar akıllı TV’nizi kapatmayın veya kullanmayın

Akıllı TV İnternetten veya USB Bellekten Virüs Alabilir mi?

TV’deki Virüsler Nasıl Silinir?

Akıllı TV’nizi fabrika ayarlarına sıfırlamak, virüslerden kurtulmanın iyi bir yoludur. Fabrika ayarlarına sıfırlama, TV’nizdeki tüm kişisel verileri ve uygulamaları kaldırsa da, herhangi bir kötü amaçlı yazılımdan kurtulmanız gerekiyorsa bu iyi bir seçenektir.

TV’nizin kullanıma hazır ayarlarının yanı sıra tüm verileri ve kodları silecektir.

TV’nizi fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi, markasına ve modeline bağlı olarak farklı olacaktır. Ancak, genellikle Ayarlar menüsüne gitmeniz ve Genel altında Sıfırla’yı tıklamanız gerekir. Bazı TV’ler onay pini isteyecektir. TV’niz için bir pin ayarlamadıysanız, “1234” veya “0000” girmeyi deneyin.

Virüslerin bir cihazdan diğerine USB çubuklarla aktarılabileceğini unutmayın, bu nedenle USB belleklerinizi virüs veya kötü amaçlı yazılımlara karşı düzenli olarak kontrol edin. Virüs bulaşmış bir akıllı TV, bilgisayar vb. ile temas halinde olduğunu biliyorsanız, başka cihazlarda kullanmadığınızdan emin olun.

TV virüslerinden nasıl korunabilirim?

Akıllı TV’nizin işletim sistemini güncel tutun ve sadece güvenilir uygulamaları indirin. Sahte yazılım güncellemelerine ve e-posta veya mesajlarda gelen şüpheli bağlantılara tıklamaktan kaçının. Kablosuz ağınızın şifresini sık sık değiştirin ve mümkünse ağınızı WPA2 şifrelemesi ile koruyun. Ayrıca, TV’nizin kamerasını veya mikrofonunu kapatarak gizliliğinizi koruyun.

Bir yanıt yazın

Back to top button